top of page

Nieuw Lichtkunstwerk voor Bright Brussels!

Eind oktober werden Paul van Laak en Arnout Meijer opnieuw gevraagd een lichtkunstwerk te presenteren; ditmaal voor het Be Bright, Be Brussels project rondom de ring van de Belgische hoofdstad. Het bijzondere aan deze opdracht was dat het werk in relatie moest staan met de sculptuur 'Signe de Lumière' van de Vlaamse beeldhouwer Jacques Moeschal aan de Naamse Poort dat sinds 1999 op de rotonde aan de ring staat. Voor het werk 'Sferen/ Sphères' dat voor deze gelegenheid ontstond, schreven wij deze tekst:

De Signe de Lumiere (Signaal van Licht) van architect en beeldhouwer Jacques Moeschal aan de Naamse Poort van Brussel torent statig richting hemel. Met uiteenvallende armen lijkt het hemelgewelf tegelijk ook op haar peilers te rusten. Het gematteerde koude staal vangt alle lichtbronnen uit haar omgeving. De sculptuur doet dienst als geleider richting hemel maar voor Moeschal ook als verbinder tussen de aderen van de stad.

Met het werk ‘Sferen’ van Van Laak & Meijer refereren beide lichtkunstenaars aan de signaalfunctie van de sculptuur en aan de natuurlijke en artificiële lichtbronnen die het werk vangt. Met het Signaal van Licht als as cirkelen de twee ovalen om haar geleider: in een cyclische beweging tonen zij het koude licht dat gereflecteerd wordt door de maan en het warme oranjerode licht dat ons doet denken aan het vuur van de zon. Hiermee vangen zij de natuurlijke kringloop van het leven, en herinnert Moeschal's werk ons aan de oorsprong van dit alles...

 Recente  
 Blog berichten 
bottom of page