top of page

'Object O', Amsterdam Light Festival 2014

De fascinatie voor licht levert soms ideeën op die op zichzelf staan; het gevolg is dan een object dat als zelfstandig lichtkunstwerk kan functioneren. Voor Paul van Laak gaat licht over zien en de manier waarop dat zicht wordt beinvloed door licht. Een mooie lamp is slechts een armatuur en een vehikel om licht aan te verbinden. Zo is dat ook vaak met lichtkunstwerken en dientengevolge ook met de vele lichtfestivals die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten: leuke objecten met gekleurde lampjes, effecten die de kijker doen verbazen... maar wat zegt dat eigenlijk over licht zelf?

Al in 2011 stelde Paul van Laak zichzelf al deze vraag en maakte voor het Winterfestival 'Singeldingen' in Rotterdam een lichtobject aan de Heemraadsingel waarmee hij de bezoeker trachtte te laten stilstaan bij 'warm licht'. Een krans van kleine goudgele kerstboomlampjes torende drie en een halve meter boven de grond uit en zweefde tijdens de donkere wintermaanden boven het hoofd van de bezoeker. Omringt door deze ultieme vorm van 'gezelligheid' liet hij mensen even stilstaan bij de functie van dit licht.

Voor het Amsterdam Light Festival in 2014 zocht Van Laak de samenwerking met productontwerper Arnout Meijer. Ook voor Meijer - die gewoonlijk lampen ontwerpt - staat de functie van het licht zélf voorop in zijn werk. Met 'Object O' ontwierpen zij een wisselend spel tussen het koude (dag- of maan)licht en de warmte van het zonlicht of het licht waarmee wij ons maar al te graag omringen tijdens de donkere dagen van het jaar. In een korte cyclus van enkele minuten bootsten zij het ritme van de dag en de nacht na. Het Amsterdam Light Festival selecteerde dit werk voor een plaats in het Wertheimpark.

 Recente  
 Blog berichten 
bottom of page